A 17 legjobb étel magas vérnyomás ellen

by Irfan Rana

A 17 legjobb étel magas vérnyomás ellen

 

Gyógyszereket, beleértve az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) inhibitorokat, általában a vérnyomásszint csökkentésére használják. Az életmód megváltoztatása, beleértve az étrend módosítását is, segíthet az optimális vérnyomásszint csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

Tápláló, szív-egészséges étrend követése javasolt minden magas vérnyomásban szenvedő ember számára, beleértve a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is (1).

 

Az egészséges étrend elengedhetetlen a vérnyomás csökkentése és az optimális szint fenntartása érdekében, és a kutatások kimutatták, hogy bizonyos étrendek – különösen azok, amelyekben magas a specifikus tápanyagok, például a kálium és a magnézium tartalma – csökkentése csökkenti a vérnyomásszintjét (1, 3 forrás).

Íme a 17 legjobb étel a magas vérnyomás ellen.

 

  1. Citrusfélék

A citrusféléknek, beleértve a grapefruitot, a narancsot és a citromot, erőteljes vérnyomáscsökkentő hatásuk lehet. Olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel vannak tele, amelyek hozzájárulhatnak a szíved egészségének megőrzéséhez azáltal, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást (4).

 

Egy 5 hónapos tanulmány, amelyen 101 japán nő vett részt, bebizonyította, hogy a napi citromlé-bevitel a gyaloglással szignifikánsan korrelált az SBP csökkenésével, ezt a hatást a kutatók a citromok citromsav- és flavonoidtartalmának tulajdonították (5).

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a narancs és a grapefruit juice fogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Mégis, a grapefruit és a grapefruit juice megzavarhatja a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, ezért konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt hozzáadná ezt a gyümölcsöt az étrendjéhez (4, 6 forrás).

 

  1. Lazac és más zsíros halak

A zsíros halak kiváló omega-3 zsírforrások, amelyek jelentős szívegészségügyi előnyökkel járnak. Ezek a zsírok segíthetnek csökkenteni a vérnyomásszintet azáltal, hogy csökkentik a gyulladást és csökkentik az ereket szűkítő vegyületek, az úgynevezett oxilipinek (4-es forrás) szintjét.

A kutatás összekapcsolta az omega-3-ban gazdag zsíros halak magasabb bevitelét a vérnyomásszint csökkentésével.

 

Egy 2036 egészséges emberen végzett vizsgálat során kiderült, hogy azoknak, akiknek a vérében a legmagasabb az omega-3 zsírtartalom, az SBP és a DBP szignifikánsan alacsonyabb volt, mint azoknál, akiknek a vérükben ezek a zsírok a legalacsonyabbak. A magasabb omega-3 bevitel a hipertónia alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható (7, 8 forrás).

 

  1. svájci mángold

A svájci mángold leveles zöld, amely tele van vérnyomást szabályozó tápanyagokkal, beleértve a káliumot és a magnéziumot. Egy csésze (145 gramm) főtt mángold a napi kálium- és magnéziumszükséglet 17% -át, illetve 30% -át biztosítja (9).

 

Magas vérnyomásban szenvedő embereknél az étkezési kálium minden napi 0,6 gramm növekedése az SBP 1,0 Hgmm-es és a DBP 0,52 Hgmm-es csökkenésével jár. Egy csésze (145 gramm) svájci mángold 792 mg-ot csomagol ebből a fontos tápanyagból (10).

A magnézium elengedhetetlen a vérnyomás szabályozásához is. Számos mechanizmus révén segít csökkenteni a vérnyomást, többek között természetes kalciumcsatorna-blokkolóként, amely blokkolja a kalcium mozgását a szív- és artériás sejtekbe, lehetővé téve az erek ellazulását (11).

 

  1. Tökmag

Lehet, hogy a tökmag kicsi, de a táplálkozás terén egy ütést csomagol.

A vérnyomás-szabályozás szempontjából fontos tápanyagok koncentrált forrása, beleértve a magnéziumot, a káliumot és az arginint, a nitrogén-oxid termeléséhez szükséges aminosavat, amely elengedhetetlen az erek ellazulásához és a vérnyomás csökkentéséhez (12, 13, 13) , 14Biztos forrás).

A tökmagolajról kimutatták, hogy erőteljes természetes gyógymód a magas vérnyomás ellen. Egy 23 nőben végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 3 gramm tökmagolaj kiegészítése 6 héten át az SBP jelentős csökkenéséhez vezetett, összehasonlítva egy placebo csoporttal (15).

 

  1. Bab és lencse

A babban és a lencsében gazdag tápanyagok találhatók, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást, például rost, magnézium és kálium. Számos tanulmány kimutatta, hogy a bab és a lencse fogyasztása segíthet csökkenteni a magas vérnyomásszintet.

8 tanulmány áttekintése, amely 554 embert vett fel, azt mutatta, hogy más élelmiszerekre cserélve a bab és a lencse jelentősen csökkentette az SBP-t és az átlagos vérnyomásszintet magas vérnyomásban és anélkül (16).

 

  1. Bogyók

A bogyókat különféle lenyűgöző egészségügyi előnyökkel társítják, beleértve a szívbetegségek kockázati tényezőinek, például a magas vérnyomásnak a csökkentését. A bogyók gazdag antioxidáns források, beleértve az antocianinokat is, amelyek olyan pigmentek, amelyek élénk színt kölcsönöznek a bogyóknak.

 

Az antocianinokról kiderült, hogy növelik a vér nitrogén-oxid-szintjét és csökkentik az ereket korlátozó molekulák termelését, ami hozzájárulhat a vérnyomásszint csökkentéséhez.

You May Also Like

Leave a Comment

This website Uses Cookies to Improve Your Experience. We'll Assume You're Ok with this, But you can Opt-out if you Wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy