A 20 legnagyobb táplálkozási mítosz

by Irfan Rana

A 20 legnagyobb táplálkozási mítosz

 

Még a képzett egészségügyi szakemberek, köztük az orvosok és a dietetikusok is hibásak azért, hogy a táplálkozással kapcsolatos félretájékoztatást a nyilvánosság elé terjesztették, növelve ezzel a zavart.

Itt van a táplálkozással kapcsolatos 20 legnagyobb mítosz, és miért kell ezeket az elavult hiedelmeket nyugtatni.

 

  1. A „kalóriák, a kalóriák kimerültek” számít, ha a fogyásról van szó

Habár a fogyás szempontjából a legfontosabb tényező a kalóriadeficit létrehozása több energia elégetésével, mint amennyit felvesz, nem csak ez a fontos.

 

A kizárólag a kalóriabevitelre támaszkodva nem veszi figyelembe a változók nagy számát, amelyek megakadályozhatják a fogyást, még akkor is, ha nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet tartanak.

Például a hormonális egyensúlyhiány, az egészségi állapotok, mint a pajzsmirigy alulműködés, az anyagcsere-adaptációk, bizonyos gyógyszerek alkalmazása és a genetika csak néhány olyan tényező, amely megnehezítheti a fogyást néhány ember számára, még akkor is, ha szigorú diétát tartanak (1 , 2 Megbízható forrás).

Ez a koncepció nem is hangsúlyozza a fenntarthatóság és az étrend minőségének fontosságát a fogyás szempontjából. Azok, akik követik a „kalória be, kalória ki” módszert, általában kizárólag az ételek kalóriaértékére koncentrálnak, nem pedig tápanyagértékükre (3).

Ez oda vezethet, hogy alacsony kalóriatartalmú, tápanyag-szegény ételeket választanak, mint például a rizspogácsák és a tojásfehérje, a magasabb kalóriatartalmú, tápanyag-sűrűségű ételek, például az avokádó és az egész tojás helyett, ami nem az egészségi állapot szempontjából a legjobb.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

A „kalória be, kalória elfogyott” elmélet nem számol be több olyan változóval, amely megakadályozhatja, hogy valaki fogyjon. Számos tényező, például a genetika, az egészségi állapot és az anyagcsere-adaptáció, egyesek számára sokkal nehezebbé teszi a fogyást.

 

  1. A magas zsírtartalmú ételek egészségtelenek

Bár ezt az elavult és helytelen elméletet lassan pihentetik, sokan még mindig félnek a magas zsírtartalmú ételektől és alacsony zsírtartalmú étrendet követnek abban a reményben, hogy zsírbevitelük csökkentése az egészségi állapotuk javát szolgálja.

Az étrendi zsír elengedhetetlen az optimális egészség érdekében. Ráadásul az alacsony zsírtartalmú étrend az egészségügyi problémák, köztük a metabolikus szindróma nagyobb kockázatához kapcsolódik, és az inzulinrezisztencia és a triglicerid szint növekedéséhez vezethet, amelyek a szívbetegségek ismert kockázati tényezői (4, 5 forrás).

Sőt, a magasabb zsírtartalmú étrendek ugyanolyan hatékonynak bizonyultak – vagy még inkább -, mint az alacsony zsírtartalmú étrendek, amikor a fogyás ösztönzéséről van szó (6, 7 forrás).

Természetesen a szélsőségek mindkét irányban, legyen szó nagyon alacsony zsírtartalmú vagy nagyon magas zsírtartalmú étrendről, károsíthatja az egészségét, különösen akkor, ha az étrend minősége gyenge.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

Sok magas zsírtartalmú étel rendkívül tápláló és segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

 

 

  1. A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Míg egykor azt gondolták, hogy a reggeli elfogyasztása az egyik legfontosabb tényező az egészséges napra való felkészülésben, a kutatások kimutatták, hogy ez a legtöbb felnőtt esetében nem biztos, hogy ez a helyzet (8).

Például a kutatások azt mutatják, hogy a reggeli elhagyása csökkentett kalóriabevitelt eredményezhet (9).

Ezenkívül az időszakos böjtben való részvétel, amelynek során a reggelit vagy kihagyják, vagy a nap későbbi részében fogyasztják, rengeteg előnnyel jár, többek között a vércukorszint javulásának és a gyulladásos markerek csökkentésének (10, 11, 12 és 12).

 

Az időszakos böjtöt azonban úgy is el lehet érni, hogy elfogyasztunk egy rendszeres reggelit, majd az utolsó étkezést este korábban elfogyasztjuk, hogy 14–16 órás éhezési idő maradjon fenn.

Ne feledje, hogy ez nem vonatkozik a növekvő gyermekek és tizenévesek, illetve a megnövekedett tápanyagigényűekre, például terhes nőkre és bizonyos egészségi állapotban szenvedőkre, mivel az étkezés elhagyása negatív egészségügyi hatásokat okozhat ezekben a populációkban (13, 14 forrás) .

Másrészt egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy a reggeli elfogyasztása és több kalória elfogyasztása a nap folyamán, nem pedig éjszaka, csökkentett étkezési gyakorisággal párosulva javíthatja az egészséget a gyulladás és a testtömeg csökkentésével (15).

Ettől függetlenül, ha élvezi a reggelit, egyen. Ha nem reggeliző ember, ne érezze szükségét annak hozzáadásához a napi rutinjához.

ÖSSZEFOGLALÁS

A reggeli elfogyasztása nem mindenkinek szükséges. Az egészségügyi előnyök mind a reggeli elfogyasztásával, mind annak kihagyásával járnak.

 

  1. Az optimális egészség érdekében kicsi, gyakori ételeket kell fogyasztania

A kis, gyakori étkezések rendszeres fogyasztása a nap folyamán sok ember által alkalmazott módszer az anyagcsere és a fogyás fellendítésére.

Azonban, ha egészséges vagy, az étkezések gyakorisága nem számít, amíg megfelel az energiaigényének.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos betegségekben szenvedők, például cukorbetegség, koszorúér-betegség és irritábilis bél szindróma (IBS), valamint azok, akik terhesek, részesülhetnek a gyakoribb étkezésből.

You May Also Like

Leave a Comment

This website Uses Cookies to Improve Your Experience. We'll Assume You're Ok with this, But you can Opt-out if you Wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy