GMO-k: Előnyök és hátrányok, bizonyítékokkal alátámasztva

by Irfan Rana

GMO-k: Előnyök és hátrányok, bizonyítékokkal alátámasztva

 

A géntechnológiával módosított szervezetek rövidítésének nevezett GMO-k sok vita tárgyát képezik.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a GMO-vetőmagokat az Egyesült Államokban termesztett összes kukorica (kukorica), gyapot és szója több mint 90% -ának ültetésére használják, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott ételek nagy része valószínűleg tartalmaz GMO-kat ( 1).

Bár a legjelentősebb szervezetek és kutatások szerint a GMO-élelmiszerek biztonságosak és fenntarthatóak, egyesek azt állítják, hogy károsíthatják az egészséget és a környezetet.

Ez a cikk segít elmagyarázni a GMO-kat, kiegyensúlyozott magyarázatot ad azok előnyeire és hátrányaira, és útmutatást ad a GMO-élelmiszerek azonosításához.

Mik azok a GMO-k?

A „GMO”, amely géntechnológiával módosított szervezetet jelent, minden olyan szervezetre utal, amelynek DNS-ét géntechnológiai technológiával módosították.

Az élelmiszeriparban a GMO-növények különböző okokból adtak géneket hozzájuk, például növekedésük, táplálkozási tartalmuk, fenntarthatóságuk, kártevőállóságuk és a gazdálkodás megkönnyítése érdekében (2).

Bár a szelektív tenyésztés révén természetesen lehet kívánatos tulajdonságokat adni az élelmiszereknek, ez a folyamat sok generációt igényel. A tenyésztők megküzdhetnek annak megállapításával, hogy mely genetikai változás vezetett új tulajdonsághoz.

 

A genetikai módosítás jelentősen felgyorsítja ezt a folyamatot olyan tudományos technikák alkalmazásával, amelyek megadják a növénynek a kívánt kívánt tulajdonságot.

Például az egyik leggyakoribb GMO-növény a Bt kukorica, amelyet genetikailag módosítottak a rovarirtó Bt toxin előállítására. Ennek a méreganyagnak az előállításával a kukorica képes ellenállni a kártevőknek, csökkentve a növényvédő szerek iránti igényt (3).

A GMO-növények hihetetlenül gyakoriak az Egyesült Államokban, a szója, a gyapot és a kukorica legalább 90% -át genetikai technikákkal termesztik (4).

Becslések szerint a szupermarketekben az élelmiszerek akár 80% -a tartalmaz géntechnológiával módosított növényekből származó összetevőket.

 

Noha a GMO-növények sokkal könnyebbé teszik a gazdálkodást, aggodalomra ad okot a környezetre gyakorolt ​​esetleges hatásuk és az emberi fogyasztás biztonsága – különösen a környező betegségek és allergiák (5).

Az Élemiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és az USDA azonban fenntartja, hogy a GMO-k biztonságosak emberi és állati fogyasztásra (6).

ÖSSZEFOGLALÁS

A GMO-k olyan élelmiszerek, amelyeket géntechnológiai technikákkal állítottak elő. 90% -ban tartalmazzák az Egyesült Államokban termesztett szóját, gyapotot és kukoricát, és emberi fogyasztásra biztonságosnak tekintik őket.

 

 

A GMO élelmiszerek előnyei

A GMO-élelmiszerek számos előnyt kínálhatnak a termelő és a fogyasztó számára.

Kezdetek sok GMO-növényt genetikailag módosítottak, hogy kifejlesszen egy gént, amely megvédi őket a kártevők és rovarok ellen.

Például a Bt gént általában genetikailag módosítják olyan növényekbe, mint a kukorica, a gyapot és a szójabab. Bacillus thuringiensis néven ismert, természetben előforduló baktériumokból származik.

Ez a gén egy olyan fehérjét termel, amely mérgező számos kártevőre és rovarra, ami természetes ellenállást kölcsönöz a GMO növényeknek. Mint ilyen, a GMO-növényeket nem kell olyan gyakran kitenni káros peszticideknek (7).

 

Valójában 2014-ben 147 tanulmány elemzése azt mutatta, hogy a GMO-technológia 37% -kal csökkentette a vegyi növényvédő szerek felhasználását és 22% -kal növelte a növények hozamát (8)

Más GMO-növényeket olyan génekkel módosítottak, amelyek segítenek túlélni a stresszes körülményeket, például az aszályt, és ellenállnak az olyan betegségeknek, mint a hólyagok, ami magasabb hozamot eredményez a gazdálkodók számára (9, 10, 11 és 11).

Ezek a tényezők együttesen segítenek csökkenteni a gazdák és a fogyasztók költségeit, mert szigorúbb feltételek mellett nagyobb terméshozamot és növekedést tesznek lehetővé.

Ezenkívül a genetikai módosítás növelheti az ételek tápértékét. Például magas béta-karotin tartalmú rizst, más néven arany rizst fejlesztettek ki a vakság megelőzésére azokban a régiókban, ahol a helyi étrendben krónikusan hiányzik az A-vitamin (12).

Ezenkívül a genetikai módosítás egyszerűen felhasználható az ételek ízének és megjelenésének javítására, mint például a nem barnuló alma (13).

Ezenkívül a jelenlegi kutatások szerint a GMO-élelmiszerek biztonságosak a fogyasztásra (14).

You May Also Like

Leave a Comment

This website Uses Cookies to Improve Your Experience. We'll Assume You're Ok with this, But you can Opt-out if you Wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy