Mi a különbség a dietetikus és a táplálkozási szakember között?

by Irfan Rana

Mi a különbség a dietetikus és a táplálkozási szakember között?

 

Diéta specialista

Táplálkozási szakember

A lényeg

Kíváncsi lehet, hogy mi határozza meg a táplálkozás terén az igazi szakértelmet.

Talánhallotta a „dietetikus” és a „dietetikus” kifejezéseket, és összezavarodott azon, hogy mit jelent.

Ez a cikk áttekinti a dietetikusok és a táplálkozási szakemberek közötti különbségeket, tevékenységüket és a szükséges oktatást.

Középpontjában az Egyesült Államok fogalommeghatározásai és szabályai állnak, és csak kis mértékben foglalkoznak a nemzetközi szabályokkal.

 

Mit csinál egy dietetikus

Az Egyesült Államokban és sok más országban a dietetikus az igazgatóság tanúsításával rendelkezik élelmiszer- és táplálkozási szakértőként. Magasan képzettek a táplálkozás és a dietetika területén – az élelmiszer, a táplálkozás és az emberi egészségre gyakorolt ​​hatásuk tudományában.

Kiterjedt képzés révén a dietetikusok elsajátítják az egyén igényeinek megfelelő, bizonyítékokon alapuló orvosi táplálkozási terápiát és táplálkozási tanácsadást.

Szakképzettek arra, hogy számos helyszínen gyakoroljanak, beleértve a kórházakat, az ambuláns klinikákat, a kutatóintézeteket vagy a helyi közösségeket, hogy csak néhányat említsünk.

 

Szükséges diplomák és képesítések

A regisztrált dietetikus (RD) vagy a regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő (RDN) képesítésének megszerzéséhez egy személynek teljesítenie kell azokat a kritériumokat, amelyeket az olyan vezető testületek határoznak meg, mint az Egyesült Államok Táplálkozási és Dietetikai Akadémiája (AND) vagy az Ausztrál Dietetikusok Egyesülete (1, 2).

 

Ezenkívül egyes országokban az emberek megszerezhetik a „regisztrált táplálkozási szakértő” címet, ami egyet jelent a „bejegyzett dietetikus” kifejezéssel, és igazgatási igazolást igényel egy irányító testülettől.

Ezek olyan szakmai szervezetek, amelyek az adott országban felügyelik a dietetika területét.

 

Tisztázandó, hogy az RD és az RDN hitelesítő adatai felcserélhetők. Az RDN azonban egy újabb megjelölés. A dietetikusok kiválaszthatják, hogy melyik hitelesítő adatot használják inkább.

E bizonyítványok megszerzéséhez a jövendőbeli dietetikusoknak először egyetemi vagy főiskolai akkreditált programból kell alapképzést vagy azzal egyenértékű kreditet szerezniük.

Ehhez általában egyetemi tudományos fokozatra van szükség, beleértve a biológia, a mikrobiológia, a szerves és szervetlen kémia, a biokémia, az anatómia és a fiziológia kurzusait, valamint a speciálisabb táplálkozási tanfolyamokat.

 

  1. január 1-jétől minden dietetikus hallgatónak mesterképzéssel is rendelkeznie kell, hogy jogosult legyen az Egyesült Államok RD testületi vizsgájára (3).

A formális oktatás mellett az Egyesült Államokban minden dietetikus hallgatónak pályáznia kell, és ki kell egészítenie azt egy versenyképes szakmai programmal, amelyet az Akkreditációs Tanács a táplálkozási és dietetikai oktatásért (ACEND) akkreditált.

 

Hasonló gyakorlatokra más országokban is szükség lehet.

 

A szakmai gyakorlatok általában 900–1200 fizetetlen, felügyelt gyakorlati órának teszik ki a hallgatót a 4 gyakorlati területen, a kompetenciák vagy a speciális tanulmányi területek körültekintő betartásával, kiegészítve az ezen az órán kívüli mélyreható projektekkel és esettanulmányokkal.

Ezenkívül a hallgatónak a szakmai gyakorlat elvégzése előtt rendszerint le kell vizsgáznia a testvizsga tartalmát tükröző kimeneti vizsgán. E követelmények sikeres teljesítése igazolja őket az igazgatósági vizsgára.

Végül egy dietetikus hallgató, aki az adott országban leteszi az igazgatósági vizsgát, jelentkezhet bejegyzett dietetikusnak.

 

Engedélyezés

A dietetikusok igazolványainak megszerzéséhez nemzeti igazgatósági igazolás szükséges.

Ráadásul 13 állam, köztük Rhode Island, Alabama és Nebraska, megköveteli a dietetikusok engedéllyel való gyakorlását. A többi állam vagy nem szabályozza ezt a szakmát, vagy állami tanúsítást vagy opcionális engedélyezést biztosít (4).

 

Az engedélyeztetés folyamata néha további követelményeket támaszt, például joggyakorlati vizsga letétele. Ennek célja annak biztosítása, hogy a dietetikusok magatartási kódex alapján gyakorolják a közbiztonság védelmét.

A dietetikusnak folytatnia kell szakmai továbbképzését a továbbképzési kreditek kitöltésével is, ami segít folyamatosan lépést tartani a folyamatosan fejlődő szakterülettel.

 

A dietetikusok típusai

A dietetikusok számára négy fő gyakorlati terület van: a klinikai, az étkezési szolgáltatások irányítása, a közösség és a kutatás.

Klinikai dietetikusok azok, akik fekvőbeteg kórházban dolgoznak. A járóbeteg-dietetikusok kórházban vagy klinikán is dolgozhatnak, de olyan emberekkel dolgoznak, akik nem kerülnek fekvőbeteg-ellátásra és általában kevésbé betegek.

A fekvőbetegek és az ambuláns dietetikusok egyaránt támogatást nyújtanak az orvosi csapatnak számos akut és krónikus betegség kezelésében. A hosszú távú gondozási intézményekben működő dietetikusok felügyelhetik a folyamatos állapotot igénylő súlyos állapotú emberek táplálkozását is.

 

Követik a gyakorlati normákat, és részletezik az ember kórtörténetét és jelenlegi állapotát, beleértve a laboratóriumi munkát és a súlytörténetet is. Ez lehetővé teszi számukra az akut igények felmérését, az életveszélyes állapotok rangsorolását.

You May Also Like

Leave a Comment

This website Uses Cookies to Improve Your Experience. We'll Assume You're Ok with this, But you can Opt-out if you Wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy