Mikor van magas vérnyomás?

by Irfan Rana

Mikor van magas vérnyomás?

 

A vérnyomást a szív által pumpált vér mennyisége határozza meg, és az, hogy a vér milyen könnyen áramlik az artériákon. A magas vérnyomás (hipertónia) az, amikor a vér túlzott erővel vagy nyomással áramlik át az ereken.

Ez gyakori állapot, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. A magas vérnyomás növeli a szívbetegségek kockázatát is.

A súlyosmagas vérnyomás tünetei lehetnek:

 

fejfájás

légszomj

orrvérzés

mellkasi fájdalom

vizuális problémák

szédülés

Ezen tünetek közül sok nem mutatkozik meg addig, amíg a vérnyomása veszélyesen nem magas. Rendkívül fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, hogy a számok egészséges tartományban maradjanak.

Olvassa el, hogy megtudja, mi az egészséges tartomány felnőtteknek, gyermekeknek és terhes nőknek.

 

Mit tekintünk magas vérnyomásnak?

A vérnyomásértékeknek két száma van. A legfelső a szisztolés szám (az erekben lévő nyomás, amikor a szíve összehúzódik). Az alsó a diasztolés számod (az artériákban a nyomás, amikor a szíved elernyed az ütések között). A két szám együtt mutatja, hogy egészséges vagy egészségtelen-e a vérnyomása. A magas szisztolés (130 és több) vagy a diasztolés (80 és több) magas vérnyomásnak számít. De az egészséges szám felnőtteknél, gyermekeknél és terhes nőknél is eltérő lehet.

 

Magas vérnyomás felnőtteknél

Az egészséges vérnyomás felnőtteknél 120 szisztolés és 80 diasztolés alatti érték. A 120–129 szisztolés és a 80 alatti diasztolés vérnyomást megemelkedettnek tekintik. A megemelkedett vérnyomás azt jelenti, hogy később nagyobb a kockázata a magas vérnyomás kialakulásának. Orvosa javasolhatja kevesebb só fogyasztását, a szív egészséges táplálkozását vagy az aktívabb életmódot.

 

A magas vérnyomás szakaszai felnőttek számára

Beszéljen orvosával a gyógyszeres kezelésről, ha ezek a vérnyomásszámai.

Szisztolés nyomás Diasztolés nyomás A magas vérnyomás szakaszai

180 vagy több mint 120, vagy hipertóniás krízis

140 felett 90 felett 2. szakasz

130–139 80–89. 1. szakasz

Magas vérnyomás gyermekeknél

A magas vérnyomás a gyermekeket is érinti, a csecsemőktől a tinédzserekig. A felnőttektől eltérően a gyermekek számára speciális egészséges tartományok vannak életkor, magasság és nem alapján. Ezeket a tartományokat az egészséges gyermekek vérnyomásértékei alapján állapítják meg.

 

Például itt van egy sor egészséges vérnyomás, ha gyermeke életkorához képest átlagos magasságú (50. percentilis).

 

Kor (év) Férfi Nő

1 – 3 85/37 – 104/60 86/40 – 102/62

4 – 6 93/50 – 109/69 91/52 – 107/69

7-től 10-ig 97/57-től 114/74-ig 96/57-től 114/73-ig

Beszéljen orvosával, ha gyermeke vérnyomása magasabb.

 

Magas vérnyomás terhes nőknél

Magas vérnyomás terhesség alatt is előfordulhat. A 140 szisztolés vagy 90 diasztolés értéket meghaladó értékeket magasnak tekintik. A normál vérnyomás terhesség alatt kevesebb, mint 120 szisztolés és kevesebb, mint 80 diasztolés. A nők körülbelül 8 százaléka terhes állapotban fejleszti ki a magas vérnyomást, állítja Dimes márciusa.

 

A terhességben a magas vérnyomásnak két fő kategóriája van:

 

Krónikus hipertónia: Ilyenkor magas a vérnyomás, mielőtt a nő teherbe esik, vagy amikor a magas vérnyomás 20 hetes terhesség előtt alakul ki.

A terhesség hipertóniás rendellenességei: Az ilyen típusú magas vérnyomásproblémák terhes nőkre jellemzőek, és jellemzően 20 hetes terhesség után alakulnak ki. Az ilyen típusú problémák általában megszűnnek egy nő szülés után.

Orvosa gyógyszereket írhat fel, ha terhesség alatt magas a vérnyomása.

 

EGÉSZSÉGI HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel napi táplálkozási tippjeinkre és trükkjeinkre

Az egészségesebb étkezés nem okozhat gondot. Küldünk Önnek bizonyítékokon alapuló tippjeinket az étkezés tervezésével és táplálkozásával kapcsolatban.

Írd be az email címed

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

 

Hogyan lehet mérni a vérnyomást

Általában egy nővér ellenőrzi a vérnyomását, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem túl alacsony vagy túl magas-e az orvos kinevezése előtt. De otthon is manuálisan ellenőrizheti az olvasmányokat. Használhat felfújható mandzsettát, hasonlóan az orvos rendelőjéhez. Vagy használhat egy digitális vérnyomásmérőt automatikus mandzsetta felfújásával.

 

A vérnyomás mérésekor figyelmesen olvassa el az utasításokat. Bizonyos tényezők átmeneti vérnyomásemelkedést okozhatnak. Ezek a tényezők a következők:

 

stressz vagy szorongás

hideg hőmérséklet

gyakorlat

dohányzó

koffein

teljes hólyag

A pontosabb olvasás érdekében:

 

Nyugodt és nyugodt állapotban nyugodt helyen vegye fel a vérnyomását.

Ne gyakoroljon, ne dohányozzon és ne fogyasszon koffeint 30 perccel a vérnyomás mérése előtt.

A legjobb, ha változik a napszak, amikor a nyomásértékeket veszi, hogy lássa a vérnyomás tartományát.

A magas vérnyomás szövődményei

A kezeletlen és kontrollálatlan magas vérnyomás károsíthatja az ereket és más szerveket, beleértve a szemet, a vesét, a szívet és az agyat.

You May Also Like

Leave a Comment

This website Uses Cookies to Improve Your Experience. We'll Assume You're Ok with this, But you can Opt-out if you Wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy